NOVICE
SHOP
cake server

Osnovni pripomočki za peko

V knjigi Moderne torte in sladice so opisani nekateri osnovni pripomočki, ki so potrebni za peko tort in sladic. Peko, sestavljanje in dekoracijo tort in sladic bistveno olajšajo in poenostavijo, zato jih toplo priporočam.

Deli:

 

Planetarni mešalnik

Planetarni mešalnik je samostoječi mešalnik z različnimi nastavki, ki so primerni za gnetenje, mešanje in stepanje različnih mas. Je odličen pripomoček za mešanje biskvitne mase za torte, krofke in kornetke, gnetenje testa za piškote in za pripravo maslene kreme. Če ga nimaš, lahko uporabiš tudi ročni mešalnik, bo pa mešanje v tem primeru nekoliko dolgotrajnejše.

Nastavki za mešalnik

Nastavkov za planetarni mešalnik je več. Najbolj pogosto uporabljeni nastavki v receptih te knjige so običajna šestžična kovinska metlica, ploski stepalni nastavek in nastavek za gnetenje testa.

Metlica za mešanje

Nekatere mase in kreme se lahko pripravlja z metlico za mešanje. To je običajna kuhinjska metlica, s katero v maso ročno vtepaš zrak, da postane krema bolj lahka, zračna in mehka.

Spatula

Spatula, paletka oziroma gladilka je eden izmed najbolj pomembnih pripomočkov za obmazovanje modernih tort. Uporabna je tako za sestavljanje kot tudi za dekoracijo torte. Ne glede na premer torte sama najraje uporabljam najmanjšo spatulo, ker imam z njo lažji nadzor nad obmazovanjem, prav tako pa lahko z njo na torti ustvarim, popravim in obmažem tudi najmanjše finese.

»Scraper«

S »scraper‑jem« ali gladilko se lahko zamazuje končni izgled torte. »Scraper« namreč poskrbi za to, da je površina torte povsem gladka in ravna. Pred uporabo ga lahko nad vodno paro nekoliko segreješ, saj bo s toplim »scraper‑jem« lažje oblikovati raven obod in vrh torte.

Acetatna folija

 Acetatna folija je zelo pomemben pripomoček pri sestavljanju modernih tort, saj omogoča oporo in poskrbi, da so robovi sestavljene torte povsem ravni. Torta posledično izgleda profesionalna in estetsko zelo dovršena. Acetatno folijo lahko uporabiš tako, da jo odrežeš na željeno velikost, z njo narediš samostojen obroč ter z njim objameš biskvit, z zunanje strani pa ga zalepiš z lepilnim trakom, da je obroč bolj stabilen. Poleg tega lahko s pomočjo acetatne folije ustvarjaš različne tehnike dekoracije, ki so opisane na koncu knjige. Višin acetatnih folij je več, večinoma pa so višine od 5 do 10 cm. V kolikor sestavljaš torto, ki v višino sega od 10 do 12 cm, acetatna folija pa je široka samo 5 cm, lahko enostavno skupaj zlepiš več lističev acetatne folije in z njimi sestavljaš visoko torto.

Dresirne vrečke

Dresirne vrečke za enkratno uporabo so nepogrešljiv pripomoček za polnjenje tort z različnimi kremami in dekoracijo »cupcakes‑ov«, »Flower Cones« kornetkov in drugih dekoracij na torti. Kupi se jih lahko v vseh slaščičarskih trgovinah.

Vrtljiv podstavek

Z vrtljivim podstavkom je sestavljanje in enakomerno obmazovanje torte zelo enostavno. Uporaben je predvsem za torte večjih premerov, saj lahko podstavek vrtiš z eno roko, z drugo roko pa torto obmazuješ.

Pekači za torte

Vrst pekačev za torte je več. V knjigi so torte, opisane v receptih, okrogle oblike, peče pa se jih lahko v pekačih, ki imajo ali nimajo snemljivega oboda. Za torte in sladice uporabljam pekače znamke Decora in Wilton in nimajo snemljivega oboda. Biskviti se v njih zelo lepo spečejo in po peki tudi enostavno odstopijo iz pekača.

Pekači za krofke

Pekači za krofke so lahko silikonski ali kovinski. Jaz raje priporočam kovinske, saj so bolj stabilni. Zelo kvalitetni znamki kovinskih pekačev sta Decora in Wilton. Pred uporabo se jih lahko namasti z oljem v spreju, krofki pa se v njih lepo spečejo in enostavno odstopijo iz pekača.

Stojalo za kornetke

Stojalo za kornetke je odličen pripomoček za dekoracijo kornetkov, saj kornetki v njemu stojijo pokonci. Poleg tega se čokolada, s katero so kornetki obliti, v hladilniku lažje in bolj enakomerno strdi, če kornetki stojijo pokonci. V kolikor pekača nimaš, lahko uporabiš tudi škatlo in na pokrovu narediš nekaj luknjic, vanje pa potem pokonci zapičiš kornetke.

Najnovejši prispevki

O meni
  • Lea Grom s.p.
  • Stara Vrhnika 133
  • 1360 Vrhnika
Prijavi se na slastne novice
In prejmi najnovejše brezplačne recepte in druge informacije v svoj e-nabiralnik.

NAROČI SE NA E-NOVICE

sl sl sl